Handels- en toerismeonderwijs!

 
Op woensdag 17/4 stegen de leerlingen van 5ST en 5BI in Eindhoven op richting Krakau, de eerste tussenstop op een poëtische Comenius-ontdekkingsrondreis doorheen Polen.
15 Poolse leerlingen uit onze partnerschool in Opalenica zullen 10 dagen lang gastheer en gastvrouw zijn in Krakau, Zakopane, Wroclaw en Poznan. Ook een bezoek aan het concentratiekamp van Auschwitz en een bergwandeling in het Tatragebergte staan op het programma. In workshops werken de leerlingen dan samen aan een mini-onderzoek naar de leesgewoonten van jongeren en de sprookjes van Oscar Wilde. De verwerking hiervan schrijven ze in het Nederlands, Pools en Engels met als einddoel een mooie, moderne (Engelse) versie van Oscar Wilde's materiaal in de vorm van een stripverhaal. Op vrijdag 26/4 vliegen onze leerlingen en hun twee leerkrachten vanuit Berlijn terug naar Brussel.

Meer informatie vind je op http://ready-to-read-me.jimdo.com/ 

Met dit Comeniusproject zijn we aan ons derde grote internationaliseringproject toe.
Na de samenwerking met Italië, Turkije en Frankrijk halen we nu de banden met Duitsland aan.

Onze bezoekers komen uit Deggendorf (Beieren) en werken samen met onze leerlingen van 5H rond het thema "water".
We leren al doende, net zoals de pedagoog Johannes Amos Comenius het in de 17de eeuw al wilde.

Dit schooljaar verblijft de Duitse delegatie 10 dagen bij ons. Volgend schooljaar reizen onze leerlingen naar Beieren voor het tegenbezoek.
Wij bezoeken deze week enkele initiatieven en bedrijven die werken rond zuiver drinkwater, waterzuivering, het "green key" ecolabel en ook biodiversiteit en gezonde voeding.

Bekijk hier het Programma

Sinds 2002 zetten we in het Miniemeninstituut steeds grotere stappen in de internationalisering van onze school. Eerst voorzichtig met één internationale klasontmoeting per schooljaar, daarna met een leerkrachtenproject. Ondertussen doen we kleine en grote, virtuele en echte uitwisselingen met 6 Europese landen. Lees hier meer over de projecten van dit jaar: eTwinning met Nederland, stage-uitwisseling met Frankrijk, Comeniusproject met Polen, Comeniusproject met Duitsland en Euroklassen met Duitsland en Zwitserland.

 

Sinds begin dit schooljaar beleeft onze school een Vlaamse primeur. Dat hogeschool- of universiteitsstudenten in een Erasmusproject een tijdje in het buitenland kunnen studeren, is al langer bekend. Dat nu ook scholieren dat kunnen doen, is helemaal nieuw.
Dankzij de Individual Pupil Mobility, het jongste programma van ons nationaal Comeniusagentschap Epos, zijn Rob, Pieter (6BI) en Walat (5ST) naar Bretagne getrokken om er een trimester lang naar school te gaan in het Lycée Gabriel Deshayes in St. Gildas des Bois.
Onze jongens verblijven er in gastgezinnen en volgen op school een individueel aangepast studieprogramma; een mix van taalvakken (Engels, Duits, Spaans) enerzijds en zaakvakken die ze in het Frans volgen anderzijds. Daarnaast werken onze leerlingen ook individueel aan opdrachten die ze via Smartschool krijgen toegestuurd.
Andersom stuurt onze partnerschool ook drie leerlingen naar Leuven. In december doen Julie, Marjolaine en Fabiola hun blokstage van drie weken in Brussel en Leuven. Logeren doen ze bij ons ook in gastgezinnen.
Na Nieuwjaar gaat ons internationale verhaal verder want dan vertrekken Lentel en Steffi (5ST) voor het tweede trimester naar het Liceo Classico e Scientifico Virgilio in Vico del Gargano in Zuid-Italië. In het derde trimester komt Francesca, een van de gastgezinleerlingen uit Vico, het schooljaar rondmaken in het Miniemeninstituut.
Wil je meer informatie over de Europese werking in het Miniemeninstituut, neem dan contact op met coördinator Dirk Staf (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Meer details vind je ook op www.miniemeninstituut.eu en www.epos-vlaanderen.be.
 Om de continuïteit van onze uitwisselingen te kunnen garanderen, zijn we steeds op zoek naar gemotiveerde gastgezinnen. Gezinnen die voor een korte of langere periode een anderstalige leerling willen ontvangen, kunnen ons altijd een seintje geven. Ook benieuwd om te weten hoe het er bij de buren aan toegaat? Wil je ook je horizon verruimen, je taalvaardigheid verbeteren en meewerken aan grensoverschrijdende verdraagzaamheid en je culturele rijkdom vergroten? Aarzel niet en doe mee!

Chantal Donatoni bezoekt het Miniemeninstituut in het kader van het project van de Europese Commissie : Back to school
 
Elk jaar organiseert de Europese Commissie een project genaamd “Back to school”. Het doel van dit project is mensen die voor de Europese Commissie werken de mogelijkheid te geven terug te keren naar de middelbare school waar zij gestudeerd hebben.
 
Mijn naam is Chantal Donatoni. Ik ben afgestudeerd aan het Miniemeninstituut te Leuven in 1986 in de richting Handel. Ik heb me opgegeven om als ambassadeur van de Europese Commissie gedurende 1 dag terug te keren naar mijn vroegere school om er te komen praten over de Europese Unie en over mijn job bij de Europese Commissie. Op deze manier wil ik de huidige studenten van mijn vroegere school de kans geven om kennis te maken met iemand die voor de Europese Commissie werkt. Ik heb mijn werkzaamheden bij de Europese Commissie aangevat in januari 2001.
 
Mijn bezoek aan het Miniemeninstituut te Leuven zal doorgaan op donderdag 28 oktober e.k..
 
Informatie in de pers: